top of page
Search
  • siebedeetens

Plan A


Blokschema

Eerst moet er een blokschema gemaakt worden om te zien welke componenten er allemaal nodig zijn om een line follower te maken.


De gekozen componenten kunnen hier terug gevonden worden: https://siebedeetens.wixsite.com/linefollowerrobot/post/plan-b-plan-a

Alle extra smd componenten die gebruikt worden zijn gekozen terwijl er getekend werd aan het elektrisch schema en deze kunnen teruggevonden worden in de BOM.


Elektrisch schema

Hierna kan er begonnen worden aan het maken van een elektrisch schema. Hiervoor is de online tool EasyEDA gebruikt. Dit elektrisch schema is ook nodig om achteraf het ontwerp van de pcb te maken. Dit kan ook in EasyEDA.

Schematic_Linefollower-Syntheseproject_2
.
Download • 111KB

pcb ontwerp

Hierna kon er aan de hand van de elektrische tekening een pcb getekend worden. Dit kon weer in het programma EasyEDA. Na het passen van alle componenten op de printplaat was dit het resultaat:

Na dat het ontwerp gecontrolleerd was is deze printplaat besteld op https://jlcpcb.com/. Dit kan je rechstreeks doen vanuit EasyEDA. Er is voor deze site gekozen omdat dit de goedkoopste optie was, namelijk 16€ voor 5 pcb's en de verzendkosten erbij.


Solderen

Hierna als alle componenten besteld waren en geleverd kon er begonnen worden met solderen.

Hiervoor zijn er verschillende tools nodig om tot een mooi resultaat te komen.

- Een pincet

- Een soldeerstation en soldeerbout met een fijne pin

- Flux (hier wordt er gebruik gemaakt van een fluxpen)

- Soldeermiddel (fijn)

- Een desoldeerpomp

- Een vaste hand

Hier ziet u de opstelling waarvan er gebruik gemaakt is om het geheel te solderen.

Tijdens het solderen ben ik wel een fout tegen gekomen. Namelijk dat mijn voltregulator

een spanningsverlies heeft wanneer ik deze verbind met het hele circuit, in plaats van 5V geeft deze dan maar 1,24V. Terwijl dit geen probleem is wanneer de usb poort gebruikt wordt. Na verder onderzoek is de conclusie dat dit niet aan het circuit ligt (dus dat de elektrische tekening wel klopt) maar dat de oorzaak een kapotte voltregulator is. Aangezien ik momenteel geen voltregulator meer ter beschikking heb is het onmogelijk voor mij om te coltroleren of dit daadwerkelijk de fout is. Dit is zeer jammer aangezien het een plan A is dat er zeer goed uit ziet. Waarbij alle andere componenten goed geslodeerd zijn. Het kan wel zijn dat ik in de toekomst nog eens kijk om een nieuwe voltregulator te kopen en zo mijn plan A toch doe rijden.

Als dit het geval is zal ik dit hier zeker posten!







17 views0 comments

Recent Posts

See All

PLAN B / PLAN A

Eerst en vooral moet er begonnen worden met het uitkiezen van componenten. De verschillende componenten die nodig zijn: - Motoren - Batterijen - H-brug - Sensoren - Draadloze communicatie - Microcontr

Post: Blog2_Post
bottom of page